VoltaBot, de educatieve robot voor kinderen die je helemaal zelf maakt

De VoltaBot is een uniek concept! Een educatieve robot, die kinderen helemaal zelf maken. Geen enkele educatieve robot, die op dit moment verkocht wordt, heeft zoveel mogelijkheden als de VoltaBot! Kinderen zetten geen bouwpakket in elkaar, maar maken hem echt helemaal zelf! Met alleen maar makkelijk verkrijgbare onderdelen, die je ook voor andere dingen zou kunnen gebruiken. De VoltaBot is uniek, en nog het best te vergelijken met LEGO Mindstorms, maar dan zonder LEGO. En je programmeert de robot in C++, een echte programmeertaal! 

Als de basis van de VoltaBot eenmaal werkend is, dan kan hij worden 'gespecialiseerd'. Dan ga je ervoor zorgen dat de robot iets nieuws kan. Je kan er daarvoor van alles op en aanmaken. Eigenlijk alles wat je maar wil. Grotere wielen, een grijparm, extra sensoren, een luidspreker. Soms is dat helemaal niet nodig, maar hoef je hem alleen maar anders te programmeren.

Wil jij ook zo'n gave VoltaBot. Dan kan je die zelf komen maken bij Volta! Heb je al een VoltaBot? Goed nieuws! Dit jaar gaat Volta diverse vervolgcursussen aanbieden, waarbij je iets extra's op je VoltaBot erbij kan maken!

De basis VoltaBot

Als je met de VoltaBot aan de slag wil, maak je altijd eerst de VoltaBot basis.

Als de basis werkt dan kunnen er dingen op de VoltaBot worden bijgemaakt. De basis veranderen kan ook! Door de basis helemaal zelf te maken leer je ook begrijpen hoe alles werkt en waar alles voor dient. Doordat je goed begrijpt hoe alles werkt, kan je ook zelf bedenken wat je kan verbeteren aan de VoltaBot.

 • Twee wielen met elk een eigen stappenmotor, zodat de VoltaBot precies bestuurbaar is. Hij kan naar links en rechts draaien en naar voor en achter rijden.
 • Een zwenkwiel voor, zodat hij goed kan draaien.
 • Een afstandssensor waarmee de robot kan meten hoeveel centimeter iets van hem af staat. Daar kan hij bijvoorbeeld obstakels mee ontwijken.
 • Een Arduino UNO als computer / 'hersens'
 • Twee accu's (een voor de motoren en een voor de rest)
 • Twee aan/uit knoppen (een voor de motoren en een voor de rest). Het is handig als je de motoren apart aan en uit kan zetten, want dan weet je zeker dat hij niet kan wegrijden vlak na het programmeren.
 • Een buzzer, waarmee de robot alarm kan slaan.
 • Twee led's waaraan je kan zien of de robot aan staat.

Uitbreiden

Als je eenmaal je eigen VoltaBot hebt gemaakt, dan kan je er thuis andere programma's voor programmeren. Voor de meeste kinderen is het na de basiscursus nog wat lastig, om dat helemaal zelfstandig te doen. Maar als je toevallig iemand kent, die handig is met C++ en/of Arduino, dan kan je thuis allerlei verschillende programma's programmeren voor je VoltaBot.

Komend schooljaar gaat Volta diverse workshops aanbieden over Arduino en elektronica. Kinderen met een Voltabot mogen hun VoltaBot dan meenemen. Wat ze tijdens die workshops leren, kunnen ze dan direct op hun VoltaBot toepassen.

Je eigen VoltaBot maken

Voor wie

Voor gemotiveerde kinderen van 10 jaar of ouder. Jongere kinderen die super geïnteresseerd zijn en het heel graag willen kunnen ook een VoltaBot maken! In principe kan dat soms al vanaf 8 jaar. Elk kind is anders. Bij Volta sluiten we nooit kinderen bij voorbaat al uit. Je kan ook altijd eerst tijdens de maakplaats komen kijken, kennismaken en overleggen! Een VoltaBot maken, dat is niet zomaar iets. Dat is een echt serieus project! Kinderen zijn er, in totaal, meestal zo'n 24 uur mee zoet!

Wanneer
 • Je kan elke week beginnen met je VoltaBot in de maakplaats. Deze manier is vooral geschikt voor wat oudere kinderen, die al vaker bij Volta zijn geweest en al redelijk zelfstandig met het gereedschap om kunnen gaan. 
 • Tijdens een workshopserie. Tijdens een workshop werkt iedereen tegelijk aan zijn of haar VoltaBot. Er zijn op dit moment geen cursussen gepland. 
 • Op de Uitvindersclub
VoltaBot op school

Volta biedt deze lessenserie ook aan voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Alle leerlingen in de klas maken dan hun eigen VoltaBot! Leerkrachten/docenten kunnen contact opnemen voor een afspraak. Dan komen we vrijblijvend langs om een en ander toe te lichten. VoltaBot kan ook als lesprogramma voor een plusklas. VoltaBot op school is bijna altijd maatwerk. Een deel van het lesprogramma kan evt. door de leerkracht zelf gegeven worden. Bijvoorbeeld het ontwerpen en aftekenen, maar soms ook de basiscursus programmeren. We stemmen leerdoelen op elkaar af zodat ook ook reken- en taaldoelen in het programma geïntegreerd kunnen worden.