VoltaBot, de educatieve robot voor kinderen die je helemaal zelf maakt

De VoltaBot is een uniek concept! Een educatieve robot, die kinderen helemaal zelf maken. Geen enkele educatieve robot, die op dit moment verkocht wordt, heeft zoveel mogelijkheden als de VoltaBot! Kinderen zetten geen bouwpakket in elkaar, maar maken hem echt helemaal zelf! Met alleen maar makkelijk verkrijgbare onderdelen, die je ook voor andere dingen zou kunnen gebruiken. De VoltaBot is uniek, en nog het best te vergelijken met LEGO Mindstorms, maar dan zonder LEGO. En je programmeert de robot in C++, een echte programmeertaal! 

Als de basis van de VoltaBot eenmaal werkend is, dan kan hij worden 'gespecialiseerd'. Dan ga je ervoor zorgen dat de robot iets nieuws kan. Je kan er daarvoor van alles op en aanmaken. Eigenlijk alles wat je maar wil. Grotere wielen, een grijparm, extra sensoren, een luidspreker. Soms is dat helemaal niet nodig, maar hoef je hem alleen maar anders te programmeren.

Wil jij ook zo'n gave VoltaBot. Dan kan je die zelf komen maken bij Volta! Heb je al een VoltaBot? Goed nieuws! Dit jaar gaat Volta diverse vervolgcursussen aanbieden, waarbij je iets extra's op je VoltaBot erbij kan maken!

De basis VoltaBot

Als je met de VoltaBot aan de slag wil, maak je altijd eerst de VoltaBot basis.

Lees meer: VoltaBot, de educatieve robot voor kinderen die je helemaal zelf maakt

Sensoren en actuatoren voor de VoltaBot

Wat is een sensor?

Met een sensor kan de robot zijn omgeving verkennen. Het zijn de zintuigen van de robot. Met een sensor kan een robot bijvoorbeeld zien, voelen of horen. Op een robot doen uitvinders alleen de sensoren die de robot nodig heeft om zijn taak uit te voeren. Een stofzuigrobot heeft waarschijnlijk niks aan een sensor om mee te horen. Een sensor alleen zorgt er nog niet voor, dat de robot ook reageert op wat hij waarneemt (ziet / hoort / voelt). Dat moet je programmeren. 

Je kan een robot programmeren dat hij stopt met rijden als hij iets ziet. Maar je kan ook programmeren dat hij er juist naartoe rijdt. Op de VoltaBot kunnen een hoop verschillende sensoren. Voor Arduino zijn een hoop kant-en-klare sensoren te koop. Die zitten op een module zodat je ze gemakkelijk aansluiten. De afstandssensor is zo'n sensormodule. Er zijn ook sensoren die je zelf kan maken. 

Wat is een actuator?

Met een actuator kan een robot iets doen.

Lees meer: Sensoren en actuatoren voor de VoltaBot

Programmeren

Programmeren

De computer in de robot is een Arduino Uno. Om programma's voor de Arduino te programmeren gebruiken we de Arduino IDE. De Arduino IDE is gratis. De website van Arduino is Arduino.cc. In deze post vind je alles wat je moet weten zodat je thuis andere programma's voor je robot kan programmeren en uploaden.

Je kan de Arduino IDE software hier downloaden: https://www.arduino.cc/en/Main/Software.Let op, gebruik niet de web editor.

Om de stappenmotors eenvoudig aan te kunnen sturen, hebben we gebruik gemaakt van de AccelStepper Library: (http://www.airspayce.com/mikem/arduino/AccelStepper/). Die library moet je installeren voor je de software van de voorbeelden kan gebruiken.

Lees meer: Programmeren

Onderdelen voor de robot

Winkels

Als je bij Volta bent, mag je (meestal) gewoon gratis de spullen gebruiken die je nodig hebt voor je project. Als je het leuk vindt om thuis zelf te werken aan een project (en je ouders vinden dat goed ;) ), dan vind je het misschien interessant om te weten waar Volta zijn spullen koopt. Lees dan verder :).

Lees meer: Onderdelen voor de robot